18 Mart 2015 Çarşamba

3. Hafta: E-Öğrenme Projesi

İkinci Bölüm: Designing an e-Learning Course

Bu bölümde öğrenen ihtiyaçlarına yönelik ders içeriği belirleme, öğrenme amaçlarını ve kurs dizilimini belirleme konuları üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda ihtiyaç analizi, hedef kitle analizi, konu ve görev analizi konularına değinilmiştir.

İhtiyaç Analizi 

Kurs başlamadan önce ortada e-öğrenme ile çözülebilecek bir sorun olup olmadığı tespit edilmelidir çünkü bazı performans probleminin çözümü e-öğrenme olmayabilir. Bu hem hedef kitlenin hem de öğrenme içeriklerinin iyi analiz edilmesiyle saptanabilecek bir durumdur.

Hedef Kitle Analizi 

Öğrenenlerden oluşan topluluğua hedef kitle diyebiliriz. Gerçekleştirilecek e-öğrenmede öğrenen profillerini tanıyıp tanımlamak, önceki deneyimlerini, beklentilerini, fiziksel imkanlarını tespit etmek kursun tasarımı ve uygulanması sürecinde verimli ve etkili sonuçların meydana gelmesine yardımcı olur. 

İçerik Analizi





E-Öğrenme Projesi: Yetişkinler İçin Güvenli İnternet Kullanımı

Gereksinim Analizi
İnternetin yaygın kullanıldığı şu zamanlarda ülkemizde internet ile geç tanışan ve adapte olmakta zorlanan bir yetişkin kitlesi mevcuttur. Bu kitle temel olarak web sitelerinde gezinirken, yeni programlar indirirken ve yüklerken, internetten alışveriş yaparken çeşitli güvenlik önlemleri almak veya güvenli bir şekilde bu işlemleri gerçekleştirebilmek için yapılandırılmış bir kursa ihtiyaç duymaktadır. Bu kursun e-öğrenme yoluyla gerçekleşmesi yetişkin öğrenenler açısından daha etkilive verimli olacaktır.


Hedef Kitlenin Analizi
"Güvenli İnternet Kullanımı" yetişkin öğrenenlere yönelik bir kurstur. Hedef kitle ile ilgili genel bilgiler ise aşağıda sıralanmıştır:

35 - 60 yaşları arası
Bilişim sektörü ile ilgili bir alanda çalışmayan
Evinde bilgisayar ve internet bağlantısı olan
İnternet kullanımı konusunda çekinceleri olan 
Akşam saatlerinde öğrenmeye ayıracak 1-2 saatlik zamanı olan kişilerdir.


Ders İçeriği
Yetişkinlere yönelik bu kurs kapsamında güvenli internet kullanımı ile ilgili sadece bir ders sunulacaktır. Bu ders kapsamında aşağıdaki konulara değinilecektir:

Web tarayıcıları“Güvenli internet” nedir?
Web sitelerinde “güvenilmez içerikler”
Programlarda “güvenilmez içerikler”
Arama çubukları
Güvenlik sertifikası ve e-Alışveriş


Öğrenme Amaçları

Güvenilmez içerikleri betimleyebilir,
Güvenli internet kullanımını yöntemlerini tartışabilir,
Çeşitli içerikleri göz önünde bulundurarak bilgisayarına program kurabilir,
İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları tartışabilir.


Ders Dizilimi
Belirlenen ders içeriği ve öğrenme çıktıları doğrultusunda ve yetişkinlerin öğrenmesüreçleri dikkate alındığında kursun 1 ay sürmesi planlanmıştır. Her hafta gerçekleştirilecek 30 dakika süreli canlı dersler ile öğrenenlere canlı uygulamalar gösterilecektir. Dersin ardından öğrenenlerden haftanın konusu kapsamında programlar vb.kurmaları ve ekran görüntülerini paylaşmaları beklenecektir. Bunun yanısıra Facebook ortamında kurulup yönetilecek bir grup vasıtasıyla çeşitli tartışmalara katılmaları beklenmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder