23 Mart 2015 Pazartesi

4. Hafta: E-Öğrenme Projesi (Tasarım)

Özet: Öğretim, Dağıtım ve Değerlendirme Stratejisi

http://www.fao.org/docrep/015/i2516e/i2516e.pdf
Sayfa: 44-56

Öğretim Stratetijisi: 

Açıklayıcı yöntemler: Öğrenenlerin okumalarını, dinlemelerini ya da göslemlemelerini gerektirir. Bilginin aktarılmasını sağlar ve başka yöntemlerle de birlikte kullanılabilir. Açıklayıcı yöntemler sunumları, durum çalışmalarını, çalışılmış örnekleri ve gösterimleri içerir.


Uygulama yöntemleri: Öğrenenin basitten zora pratik uygulamalar ve araştırma aktiviteleri yapmalarını içerir. Bu metodu kullanırken gösterim-uygulama, iş yardımı, durum bazlı veya senaryo bazlı alıştırmalar, rol oynama, sembolik simulasyonlar ve gerçekçi oyunlar, proje çalışması gibi metodlar da kullanılabilir.

İşbirlikçi yöntemler: Bu yöntemler genel olarak öğrenenler arasındaki diyalog ve tartışmalardan oluşur. Öğrenme deneyimine sosyal bir boyut kazandırır ve sosyal yapılandırmacılık ile işbirlikçi öğrenmeyi bu süreçte harmanlar. Bu metodu uygularken çevrimiçi rehberli tartışmalar, işbirlikçi çalışmalar, akran öğrenimi gibi metodlardan da faydalınabilir.

Dağıtım Stratejisi:

Öğrenenlere içerikler sunulurken bazı konulara dikkat edilmesi gerekir:


  • Öğrenen ile ilgili faktörler: öğrenenlerin iletişim kanalı ile ilgili rahatlıkları, teknoloji kullanımı ile ilgili hazır bulunuşlukları, boş zamanları
  • Teknoloji boyutu: öğrenenlerin bilgisayar kullanımları, erişimleri kullanılacak teknoloji ile ilgil karar verilirken ilk düşünülmesi gereken şeylerdir. Öğrenenlerin ağ iletişiminin iyi olması, eğer kotalı internet kullanıyorlarsa daha bireysel bire-öğrenme sistemi tasarlanabilir (cd-rom gibi) çünkü, webinar gibi sistemler internet kotasının aşılmasına neden olabilir.
  • kurumsal gereklilikler: Öğrenenlere içeriklerin ulaştırılması, seçilen iletişim ve etkileşim yöntemi gigbi unsurlar kurum tarafından çok iyi planlanmalıdır. Öğrenen sayısı kursun tasarımında dikkate alınması gereken bir diğer unsurdur ve içeriklerin iletim yönteminin seçiminde de büyük rol oynamaktadır. Örneğin; öğrenenin kendi hızına göre öğrenme gerçekleştireceği bir kursta çok fazla materyale ihtiyacı vardır ve bu materyallerin üretimi uzun zaman alır ve pahalıdır. Eğer çok sayıda insana ulaşılmak isteniyorsa bunun yerine bir sanal sınıflar dizisi oluşturulabilir ancak bu süreçte en başta belirlenen hedefler göz ardı edilmemelidir.

Asenkron ve senkron teknolojilerin kullanıldığı işbirlikçi bir ortam tasarlanıyorsa, yapılandırılmış ve anında çözümleri birlikte kullanmak, yerelleştirme, içerik indirmelere izin verme gibi yöntemler kullanılabilir (MOOCs). 


E-Öğrenme Projesi (Tasarım)


Buradan görebileceğiniz üzere bir önceki haftanın konusu bir e-öğrenme konusu belirleyip bu konuyla ilgili analiz yapmamızdı. 
Bu hafta ise öğretim yöntemleri, dağıtım stratejisi, değerlendirme stratejisini belirlemem gerekiyordu. Bu bağlamda aşağıdaki metinden stratejilerimi inceleyebilirsiniz:

Öğretim Yöntemleri: Hedef kitelenin yaş aralığı, çalışma durumları ve hazırbulunuşlukları dikkate alındığında seçilecek öğretim yönteminin esnek olması gerekmektedir. Bu yüzden açıklayıcı ve uygulama stratejileri benimsenmiştir ve etkinlikler bu bağlamda tasarımlancaktır.

Dağıtım Stratejisi: Öğrenenlerin konu ile ilgili bilgi edinmesi amacıyla etkileşimli video'lar sunulacaktır. Bu videolara ek olarak eğer isterlerse indirip okuyabilecekleri bir kılavuz da hazırlanacaktır. Öğrenenlerin internet kotaları (kesin bilinmemekle beraber) ve zamansal kısıtlılıklarından dolayı her video beş dakika ile sınırlı olacaktır. Video ve metin belgesinin ardından öğrenenlerden video'da yer alan uygulamayı kendilerinin yapması ve bu uygulamaya dair ekran görüntülerini facebook ortamındaki grupta metin dosyası içine gömerek paylaşmaları beklenmektedir. 

Değerlendirme Stratejisi: Öğrenenlerin yetişkin bir kitleden oluştuğunu ve kısıtlı zamanlarının olduğunu göz önünde bulundurarak değerlendirme için ders sürecinde paylaştıkları uygulamaların puanlanması planlanmaktadır. Öğrenenlerden kurs bitiminde, kurs ile ilgili görüşlerini paylaşacakları küçük bir anket doldurmaları beklenmektedir. Böylece kurs ile ilgili geribildirimler sağlanarak ve bu geribildirimler dikkate alınarak güncellemeler yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder